Shriners Hospital

Shriners Hospital for Children at the University of California-Davis in Sacramento, California, serves as the gateway to a multi-functional redeveloping medical center. Situated in an old neighborhood replete with brick residences, the nine-story hospital and its adjacent three-level above grade and three-level below grade parking structure had to reflect the existing heritage while also projecting a contemporary image. To achieve this goal, the designers created a façade using architectural precast concrete featuring spandrel panels with two sandblast finishes incorporating a variety of reveals, a band of red granite and green terra cotta medallions that protrude attractively from the wall. The adjoining parking structure also is clad with architectural precast panels that reflect the style of the hospital façade. This was all accomplished while satisfying fire safety regulations and Seismic Zone 3 code requirements.

Project Facts & Highlights

City: SacramentoState: CABuilding Type: HospitalYear Completed: 1995Job Number: 1182Architect: O'Dell / HDRGeneral Contractor: Barton MalowStructural Engineer: EQEOwner: Shriners Hospitals for Children