Alta Parking Structure

Mountain View, California

The Google Alta project was initiated with the aim of future-proofing capital investments, by adopting a long-term outlook of 50 years instead of a short-sighted 5 year goal. As a result, the project team was able to design and construct a parking structure that fulfills present requirements while allowing for the flexibility to repurpose the building in the future. The structure was intentionally designed to facilitate adaptive reuse, enabling it to transform from a garage into an office building with minimal selective demolition, while preserving the overall structure and some of the existing systems.

Presently, the building spans 520,000 square feet across 4 levels, and comprises of 1209 static stalls and 460 mechanical stackers. Its tall ceiling heights and painted interior create a spacious and bright environment for users, and its dynamic exterior boasts a kinetic façade that replicates murals of the surrounding environment. Additionally, a pedestrian green way connects the site to other areas on the campus, and the building includes extensive landscaping and user amenities, such as a 1-megawatt solar structure and 10,000 square feet of retail space on the first level.

Through collaborative design, advanced manufacturing and efficient construction, we transform the way buildings are delivered. Our people are paving the way for prefabrication as a smarter, safer and more efficient way to bring great designs to life, while reducing risk and providing owners with cost, schedule and scope certainty.

Facts and Figures

State: CA

City: Mountain VIew

Building Type: Parking Structure

Square Feet: 520,000

Year Completed: 2023

Team

General Contractor

Architect

Owner

Google

Products

General Contractor, Parking

Related Projects

UC Berkeley Helen Diller Anchor House

Sacramento County Courthouse

Mineta San Jose International Airport Economy Parking Structure

Prefabricated, Single Source Solutions for the Entire Building Envelope

Design-Manufacture-Build for the complete parking structure.

Our integrated office platform delivers a highly sustainable, energy-efficient office building solution.